София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В ОРЛАНДОВЦИ ОРГАНИЗИРАХА ПОДПИСКА ЗА ИЗСЕЛВАНЕТО НА РОМИТЕ

150 ЧОВЕКА Е ИМАЛО НА ЧЕТВЪРТИЯ ДЕН ОТ ПРОТЕСТА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Жителите на „Орландовци“ до момента са събрали стотици подписи за изселването на ромите от квартала. Около 150 човека са се събрали на 4-я ден от протеста срещу престъпността и беззаконието. Имало е и малки деца

Председателят на инициативния комитет, който организира подписката, Румен Миланов, заяви за Агенция „Фокус“, че ще канализират исканията си и ще ги внесат в МВР, в Столичната община и община Сердика. Те настояват да се провери регистрацията на ромите, които са се заселили в квартала, да се премахнат незаконните постройки, да се оправи осветлението в квартала и да има патрул, докато се успокои обстановката.
В района е засилено полицейското присъствие, има водно оръдие, разположено до читалище „Райна Княгиня“. Някои от протестиращите са искали да стигнат до циганската махала, но жива верига от полицаи и 3 камиона ги е спряла.
Депутатът от ДПС Янко Янков коментира, че има политическа намеса за ескалацията на напрежението в ромските квартали. По думите му масираното полицейско присъствие ще бъде евтин популизъм, защото „омразата ражда омраза“.Според Янков този подход няма да разреши проблема с ромите, а ще го задълбочи, защото е необходима не силова, а силна държава, която с конкретна, ясна, консенсусна политика на грижа да направи адекватни тези нейни граждани.
Едно от исканията на инициативния комитет, който събира подписката е да се изгради видеонаблюдение в „Орландовци“. По този повод Йорданка Фъндъкова каза, че е започнало поставянето на система за такова наблюдение. Според нея проблемът се засилва от намесата на много политически сили. Кметицата е категорична, че след промяната в Закона за гражданската регистрация от 2012г. Няма новорегистрирани хора в „Орландовци“ и така отпада версията, че докарани за изборите пришълци са нападнали местните хора.