София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В парламента гласуват коланите в автобусите

Промените в закона бяха одобрени от транспортната комисия

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Задължителни колани и видеорегистратори в автобусите, тези спешни промени ще обсъдят депутатите на днешното пленарно заседание. Та са част от промените в Закона за движение по пътищата и са внесени от депутатите  от ГЕРБ Станислав Иванов и Александър Ненков.  Вчера промените бяха одобени от транспортната комисия в парламента.

С глоба или с имуществена санкция от 3000 лв. ще се наказва лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с обезопасителни колани и то не е оборудвано или не е спазен установеният ред за това.

Със същата санкция се наказва и лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с видеорегистратор и то не е оборудвано.

Наказва се с глоба или с имуществена санкция 1500 лв. превозвач, който не спазва изискванията за съхранение на записите от видеорегистраторите на моторните превозни средства.

Видеорегистраторът ще снима, за да може при дадено произшествие, да се установи причината за възникването му.

Нововъведенията в закона идват след трагичния инцидент край Своге, където се обърна автобус с пътници и загинаха 17 души, други 21 бяха ранени.  

Депутатите ще гласуват  днес и електронните винетки за леките автомобили и ТОЛ такса за тежкотовалните.