Гледай
на живо

В Перник е обявена грипна епидемия

Много болни има и в други градове на страната

Регионалната здравна инспекция - Перник обявява грипна епидемия на територията на Пернишка област от днес.  До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации, съобщиха от Министерство на здравеопазването. От Регионалните здравни инспекции във Варна, Пловдив София и Благоевград отчитат увеличение на заболелите през последната седмица. Най-засегнати са децата и тийнеджърите. Средно за четирите града заболеваемостта е около 120 на 10 000 души.

Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните нива и предприемат незабавни мерки.

В началото на януари епидемиолозите предупредиха, че в края на месеца ще има пик на болните от грип. За да бъде обявена грипна епидемия, трябва да бъдат регистрирани 200 на 10 000 души.

„Всяка година се случва да ни нападне грип. Няма как да избягаме от него. Тази година обаче е малко по-различна. Статистиката сочи, че най-много заболели има през месец януари. Тази година, благодарение на топлото време, грипът започна по-късно”, коментира прес Нова доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Той посочи, че характерното за грипа е, че той настъпва много остро и проявите му са много тежки - висока температура, силна отпадналост, липса на апетит, болки по мускули.