София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В подкрепа на референдума се обявиха от Партия на зелените

„Ивайло Калфин ще върне замрялата слава на президентството“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ние подкрепяме и трите въпроса на референдума. Колкото отидат да гласуват за президент, толкова ще гласуват и за рефернедума. Това коментираха в студиото на предаването „Делници“ в ефира на телевизия Евроком Владимир Николов и Христо Дунчев от Партията на зелените.

Двамата изразиха подкрепата си към задължителното гласуване, но коментираха, че за да бъде наистина ефективно, трябва да има някакви санкции за тези, които няма да дадат гласа си.

Двамата политици се обявиха „за“ намаляване на субсидията на партиите. Не е нормално толкова малка и бедна страна да плаща толкова високи субсидии, добавиха още те.

Партията на зелените е част от коалицията „Калфин-президент“, съвместно с АБВ и други партии.

Ивайло Калфин е достойна фигура, която ще върне замрялата слава на президентството. Шансовете му са високи, той е най-подходящия кандидат и има опит и в изпълнителната власт и като евродепутат, заявиха категорично те.

Нямаме преки договорки, нито с АБВ, нито с който и да е. Надяваме се нашето сътрудничество да продължи и в бъдеще. След седмица имаме свикан политически съвет, на който ще се разясни как ще се води кампанията сред нашите избиратели, и по какъв начин ще им помогнем, за да разберат как да гласуват.

Над 6 869 000 българи ще имат право на глас на предстоящите избори, по данни на ЦИК. От „Партията на зелените“ коментираха, че сред тези хора има „мъртви души“. Според тях не повече от 300 000 от българите в чужбина ще гласуват на тези президентски избори.

Двамата прогнозираха, че ГЕРБ трудно ще извадят силна фигура. Авторитарният стил на Борисов има малко по-големи възможности да спечели. Другият възможен кандидат е Цветан Цветанов, коментираха още те.