Гледай
на живо

В Полша почва търсенето на Кехлибарената стая

С камери ще бъдат проверени германски бункери от Втората световна война

В Полша започва издирването на Кехлибарената стая, в района на бившите германски бункери в Мамерках, където по времето на Втората световна война е било командването на сухопътните войски на Вермахта. Това пред ТАСС съобщи представителят на музея в Мамерках Бартломей Плебанчик.

„Във вторник е планирано подписването на договор с местните власти за провеждане на работата“, каза Плебанчик. Според него, ако всичко върви добре, търсенето може да започне на 15 юни.

По-рано при проучване на един от тунелите на бункера с георадар са открити кухини. Изследователите възнамеряват да пробият малък отвор и да пуснат там камери, с които да изследва кухините.

Кехлибарената стая  се е намирала в Екатерининския дворец в бившата резиденция на руските царе в Царское село (днес град Пушкин), близо до Санкт Петербург. Представлява стая, напълно облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала. Заради своята красота понякога е била наричана "Осмото чудо на света".

Създадена е в началото на 18 век в Прусия. Скоро след направата ѝ е подарена от пруския крал Фридрих Вилхелм I на неговия тогавашен съюзник руския цар Петър I.

Кехлибарената стая е плячкосана по време на Втората Световна война от нацистите и местонахождението ѝ е изгубено в хаоса в края на войната.

През лятото на 2015беше съобщено, че поляк и германец са установили нахождението на съкровището и са готови да предоставят информация на властите срещу заплащане.