София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Прага текат преговорите по сделката с ЧЕЗ

До края на седмицата се очаква яснота по казуса

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В Прага продължават преговорите между „Интерком“ и „ЧЕЗ Груп“ за продажбата на „ЧЕЗ България“. Вчера следобед Гинка Върбакова е разговаряла с представителите на ЧЕЗ и ги е уведомила за искането държавата да участва в сделката.

До края на работната седмицата може да има решение за продажбата на ЧЕЗ, което се отнася и до евентуалното придобиване на пакет акции от страна на държавата. Това стана ясно от думите на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова.

От „ЧЕЗ Груп“ също обявиха,че ще има сделка без да навлизат в подробности.

Според запознати източници в договора за продажба сега има клауза, с която чешката компания разчита на сътрудничество от следващия собственик, ако се налага в хода на адбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу българската държава.

Неофициално претенцията стига до 500 млн. евро. 

Чешката компания е обявила, че тече вътрешно разследване относно това как са изтекли документи с чувствителна финансова информация към премиера Бойко Борисов.