София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Сената на САЩ нищят руските тролове

„Фейсбук“ и „Туитър“ дават показания

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Туитър“ обяви, че по време на предизборната кампания в САЩ в мрежата са действали над 2700 руски трола. По-рано компанията съобщи за около 200 трола. Всички профили, проследени до руската Агенция за интернет изследвания (наричана още Фабриката за тролове) са закрити.

Според „Туитър“ в повечето случаи става дума за т.нар. ботове.

Както и във „Фейсбук“, така и в „Туитър“ троловете са публикували съобщения, които предизвикват спорове и водят до разединение – расови права, притежанието на оръжие и други.

В американския Сенат предстои изслушване, което се опитва да установи до каква степен руските тролове са повлияли на резултатите от президентските избори миналата година.

"Фейсбук"съобщи в понеделник, че базирани в Русия автори от т.нар. Фабрика за тролове са написали за период от 2 години около 80 хиляди политически съобщения в социалната мрежа, които вероятно са били видени от 126 милиона американци.

"Тези действия противоречат на мисията на "Фейсбук" да изгражда общности, както и на всичките ни принципи. Твърдо сме решени да сторим всичко необходимо, за да се справим с тази нова заплаха", заяви главният юристконсулт на компанията Колин Стреч.