София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Словения избират парламент

Право на глас имат близо 1,7 милиона граждани

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В Словения гласуват на предсрочните парламентарни избори. Изборните секции са отворени от 07:00 часа и ще работят до 19:00 часа.

Приблизително 1,7 милиона граждани на страната, които имат право да гласуват, трябва да изберат 88 депутати от Народното събрание. Двама депутатски мандата се възлагат на представители на италианските и унгарските национални малцинства, които се избират с обикновено мнозинство. Срокът на мандата на депутатите е четири години, за да влезе в парламента партията трябва да преодолее преградата от 4%.

Според проучванията на общественото мнение никоя от политическите сили няма да получи достатъчно гласове за еднопартийно формиране на бъдещия кабинет. Най-големите шансове за победа, според анализатори, са на дясноцентристката Словенска демократическа партия на бившия премиер Янез Янши. Според резултатите от социалното проучване, проведено от вестник "Дневник" на 26 май, второто място може да бъде взето от центъра-ляво "Списък на марианските дялове".

Общо над 1600 кандидати от 25 политически асоциации ще вземат участие в изборите.

Причина за предсрочните избори беше политическа криза, предизвикана от оставката на министър-председателя Миро Церар. Ръководителят на правителството подаде оставка на 14 март, като обяви, че решението на съда да анулира резултатите от референдума за жп линия е била "последната капка", принудила го да подаде оставка.