София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В София обсъждат тероризма и електронните медии

Каква е ролята на медиите в борбата с терора и ислямския фундаментализъм

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

София е домакин на 13-ата международна конференция „Тероризъм и електронни медии". Организатор на събитието е Международната академия за телевизия и радио (IATR) с подкрепата на руската Федерална агенция по печат и масови комуникации. Основната цел на конференцията е привличане вниманието на световните медии, националните правителства и обществени организации към проблемите по противодействие на международния тероризъм чрез електронните медии.

Конференцията бе открита от българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Водещ на събитието е един от най-известните руски журналисти Леонид Млечин - председател на Международната академия за телевизия и радио и ръководител на Дирекцията по история и журналистически програми към Руската обществена телевизия.

"Всички помним какво се случи през 2012-а година на летище Сарафово край Бургас - заяви Красимир Каракачанов при откриването на форума. - Ние в Европа сме най-застрашени от тероризма и затова трябва да водим диалог между държавите. Ние може да се караме помежду си, да спорим, но най-важното е, че можем да си говорим. Докато с терористите разговори няма как да има."

В конференцията участват още бившият президент на Хърватия Стипе Месич, бившият посланик на Израел в Русия Дорит Голендер, делегация на сръбския парламент начело със заместник-председателя Веролюб Арсич, както и дипломати от Русия, Китай, Иран, Сърбия и представители на множество журналистически организации.

Над 80 журналисти и експерти от 20 държави ще обсъдят днес и утре няколко ключови теми - ролята на медиите при отразяването на терористични атаки, предупрежденията за тероризъм в информационното пространство: доброволните „правила за поведение" на електронните медии при такива случаи.