София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В столичното Пето РУ е задържана 67-годишна жена за телефонна измама

Криминално проявената е извършила още две измами в София

6 годиниПравосъдие 8 Боряна Райчева

Работа по разследване на престъпната дейност на 67-годишната Т.П. от София започнала на 21 юли, когато 63-годишна столичанка съобщила в полицията, че е била измамена. Потърпевшата разказала, че предния ден, на 20 юли, малко преди обяд получила телефонно обаждане от непознат, който се представил за служител на МВР и поискал съдействие за залавяне на телефонни измамници. Въведената в заблуждение жена се отзовала на потърсената подкрепа и на три различни места в София оставила пликове с различни парични суми, на обща стойност 15 700 лв. и 5 000 евро. Когато на другия ден разбрала, че е станала жертва на телефонни измамници, потърсила съдействие в полицията, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В рамките на образуваното досъдебно производство и предприето разследване са установени и иззети записи, запечатали образа на жената, взела оставяните от столичанката пликове с пари. След разпространението им в публичното пространство е получена информация за издирваната. При проведена на 7 август полицейска операция столични полицаи задържаха криминално проявената за подобни престъпления Т.П./67г./, от София, която работи като таксиметров шофьор. След допълнително проведени оперативни действия и беседи е установено, че задържаната е съпричастна към още поредица подобни престъпления, извършени на територията на столицата. За две от тях, до момента не е съобщено в полицията. При единия случай измамен от Т.П в края на миналия месец оставил пари в плик в ж. к. „Младост 4”, в близост до училище, а при втория - в началото на този месец жертвата е оставила плик с пари в ж. к. „Суха Река”, в близост до 18 ДКЦ.

В тази връзка, от СДВР призовават потърпевши от телефонни измамници, които не са потърсили съдействие от полицията, да подадат сигнал в най- близкото районното управление.

След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура на Т.П. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 209 от НК и й е наложена мярка за неотклонение” задържане под стража” за срок до 72 часа, която с определение на Софийски районен съд е потвърдена.

СДВР благодари на хората, реагирали с информация за установяването на самоличността за установяване на издирваната за извършените престъпления.