София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В топ 5 сме по ръст на икономиката

Безработицата е 6%

6 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

По ръст на икономиката за 2017 г. сме в топ 5, с ръст около 4%, заяви икономическия министър Емил Караниколов в ефира на БНТ. Той добави, че безработицата е 6%. „Има голям засилен инвеститорски интерес към България. Инвестициите се връщат като основен стълб в икономиката, като реалното изражение е около 4,3%“, обясни икономическият министър.

Като проблеми на конкурентоспособността той очерта липса на работна ръка, финансиране и административната тежест. Предимствата са професионалната подготовка на българите, особено в ИТ сектора.

Това, което направихме, е много активно действие за премахване на административната тежест.

Относно малките и средни предприятия, Караниколов заяви, че те представляват 98% от икономиката на Европа.

Министерството на икономиката финансира по европейски мерки. Скоро ще се пуснат програми за около 400 млн. лв.

Има седем инвестиционни намерения за изграждане на индустриални зони, като някои от тях ще бъдат във Видин, Кърджали, стана още ясно от думите на Караниколов.

Работи се по преквалификация на кадри като мярка за преодоляване на недостига на работна сила, дуалното обучение също работи в тази посока.