София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В Турция събират лични карти за изборите на 6 ноември

Плашат, че ако не гласуват, изселниците ще загубят българското си гражданство

7 годиниИЗБОРИ 2016 7 Боряна Райчева

В обяви, разлепени по улиците в Турция, се отправят заплахи към българите в страната, че ще изгубят българското си гражданство и социални придобивки, ако не гласуват на президентските избори на 6 ноември. Предлага им се и организиран транспорт в деня на вота до посолството в Анкара.

За това сигнализира евродепутатът от ДПС Илхан Кючук, според когото се събират и копия от личните карти на хората. Роднини на Кючук му изпратили от град Ескишехир копие на разлепена по улиците обява и той я публикува в профила си във Facebook.

Евродепутатът отрича да популяризира обявата, а твърди, че е изразил възмущението си от факта, че това е невярна информация.

Подписаното на афиша лице съществува действително и отговаря на телефона, публикуван в обявата. Бейсим Ташчъ обяснил, че събира лични карти в кафене в Ескишехир, в Чамкая махала, както и телефонни номера. Уточнява, че ще се обади на хората, за да им каже къде ще ги чака организирания транспорт.

Коментарът на ЦИК е, че българските власти няма как да противодействат на събиране на лични данни на чужда територия.

По закон при гласуване в чужбина гласуващите се вписват с личните си карти в празен списък. Те гарантират, че няма да гласуват на друго място като попълват декларация, подписана лично от тях.

От ДПС ще сезират прокуратурата за отправените заплахи към българските избиратели в Турция. Обвинението ще бъде уведомено и за събирането на лични данни.