Гледай
на живо

В Турция започна процесът по делото за опита за преврат

29 полицейски служители са изправени на съд

В Турция започна процесът по делото за опита за преврат Процесът срещу 29 полицейски служители, обвинени в заговор за опита за преврат в Турция, започна във... thumbnail text

Процесът срещу 29 полицейски служители, обвинени в заговор за опита за преврат в Турция, започна във вторник в Истанбул.
Според съобщения на местните медии, подсъдимите бивши полицаи са обвинени, че са се опитали да убедят своите колеги и други граждани да не участват в действията срещу преврата. 25 от обвиняемите са били арестувани по-рано за отказ да се подчинят на заповедите, свързани с противодействие на преврата.
Прокуратурата настоява 21 от тях да получат доживотен затвор, а останалите - до петнадесет години.
В нощта срещу 15 юли в Турция беше направен опит за преврат, който беше потушен. В резутлат на тези събития бяха убити 246 души.
След неуспешния опит повече от 40 хиляди души бяха арестувани в страната, заподозрени в участие, а около 100 хиляди души бяха уволнени от постовете си като служители на държавни институции. Повечето от тези хора са работили в полицията, съдебната власт, разузнавателни агенции, правителствени агенции и училищата.