София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ваклин е получил разрешения за строежи в „Камбаните“

Здравко Здравков е издал разрешенията преди месец

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал разрешения за строеж на две сгради в местността "Камбаните" на дружеството "Ваклин груп", управлявано от Александър Ваклин, показва справка в регистъра на направление "Архитектура и градоустройство", пише „Дневник“.

Припомняме, че Ваклин подаде сигнала срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева, че му е поискала подкуп, за да одобри строежи на дружеството в района, а забавените проекти са били именно в "Камбаните". Това стана ясно от разпита на Алексадър Ваклин по време на делото срещу Иванчева, заместника й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, сочен за посредник.

Разрешенията за строеж на двете жилищни сгради са издадени от Здравков преди месец, но те са влeзли в сила на 20 и 21 ноември. За двете разрешения "Ваклин груп" е платило на общината общо 143 254 лева от две еднакви такси, като те зависят от площта на застрояване.

До 22 ноември съдружници във "Ваклин груп" са били Александър и Славка Ваклин, заедно с регистрираното на Сейшелските острови "Тасаки холдингс лимитед". Офшорната компания обаче напуска дружеството през юни с решение на общото събрание, където е представлявана от Полина Ваклин.