София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ваклин на разпит по делото срещу Иванчева

Изправя се пред съда заради противоречиви твърдения

5 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Специализираният наказателен съд разпитва бизнесменът Александър Ваклин по делото срещу отстранената кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. Той се изправя пред съда заради противоречиви твърдения, които е дал в досъдебната и съдебната фаза.

На въпрос в каква връзка е намесил спецпрокуратурата в един от разговорите си с непознат мъж, строителният предприемач заяви, че не си спомня за такъв разговор и добави, че след като чуе записа ще коментира. "Не знам за кои точно специални разузнавателни средства ме викат, нека ги чуем в съда и ще коментираме", каза Ваклин пред медиите на влизане в спецсъда. Той е основен свидетел по делото срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров, които са обвинени, че искали подкуп от Ваклин, за да му придвижат преписката за строеж.

Преди месец в съда стана ясно, че на запис в едно от специалните разузнавателни средства има разговор между Ваклин и непознат мъж, в което по повод Иванчева е намесено името на спецпрокуратурата и сумата от 15 000 евро. С кой е разговарял Ваклин не е ясно и самият той не назова име на влизане в съда. Не е ясно и за каква сума пари става дума.

Отстраненият кмет на района "Младост" Иванчева и заместничката й Биляна Петрова казаха, че няма да коментират записите от СРС-тата, защото всеки техен коментира повлиява лошо върху хода на делото. Петрова поясни, че когато дават обяснения пред медиите, прокуратурата променя становището си. И двете заявиха, че водят война срещу прокуратурата и са сами в нея. Надяват се истината да излезе наяве и да докажат своята невинност.