София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Валентин Радев на четиристранна среща в Солун

Среща е между България, Гърция, Македония и Албания

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вътрешният министър Валентин Радев участва в четиристранна среща между България, Гърция, Македония и Албания, съобщиха от пресценъра на МВР. Основните теми, поставени на срещата, бяха миграцията, тероризмът и организираната престъпност. Участниците се обединиха основно около необходимостта от бърз обмен на информация между различните служби, за да има незабавна реакция и превенция. 

В рамките на срещата министър Валентин Радев проведе и двустранни срещи. Готовност за запазване и надграждане на активния политически диалог между двете министерства на вътрешните работи, установен от началото на 2016 г.,  изразиха и Валентин Радев, и вътрешният министър на Гърция отговарящ за обществения ред и защита на гражданите Николаос Тоскас. Двамата подчертаха , че оперативното сътрудничество с гръцката полиция е на много високо ниво. Те посочиха , че се прилагат най-добрите европейски и шенгенски практики – паралелни разследвания и съвместни операции, ефективна работа на двустранния съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество в Промахон и тристранния с Турция на ГКПП - Капитан Андреево, съвместни патрули в курортните комплекси. Министър Радев  оцени високо сътрудничеството с гръцката страна по изпълнение на двустранното споразумение за реадмисия и добави, че се поддържа и добро сътрудничество по линия на ускоряване темпа на релокация и оказано съдействие в рамките на съвместните действия на ЕС на гръцка територия.

На срещата с вътрешния министър на Македония Оливер Спасовски също беше изразена готовност за поддържане на активни контакти на политическо и професионално ниво за укрепване на сътрудничеството в областта на вътрешните работи. Министър Радев благодари на Спасовски за обезпечената засилена охрана на българското посолство в Скопие, осигурена по наше искане. Изрази надежда македонският му колега да участва лично в министерската среща ЕС-Западни Балкани по въпросите на правосъдието и вътрешните работи на 26-27 октомври 2017 г. в София.

За срещата ЕС - Западни Балкани Валентин Радев говори и със заместник вътрешният министър на Албания Ровена Вода.Двамата изразиха  готовност за активизиране на двустранните контакти по въпроси от взаимен интерес, както и за подпомагане на Албания в процеса на европейска интеграция.