София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Валентин Радев: Остават само 5 км неизградена ограда на границата ни

До момента са усвоени 35 млн. евро

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейският съюз е готов да удължи с 12 месеца сроковете за усвояване на средствата за изграждане на оградата по границата ни.
Трябва да се изпращат анексите към сключените договори за строителството на съоръжението. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев на извънреден брифинг в МВР след среща с премиера Борисов.

Радев информира, че е провел разговор с комисаря по миграцията в ЕС Димитриус Аврамолопулос по време на посещението си в Брюксел. Двамата са обсъдили въпроса за удължаване на срока за усвояване на парите за изграждане на оградата по границата ни.
Министър-председателят Бойко Борисов от своя страна също е засегнал темата с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел.
Ако доскоро се говореше за 12-13 км, в момента говорим за 5 км останали за доизграждане, съобщи вътрешният министър.

Радев посочи, че по границата ще бъдат поставени и камери.
Вътрешният министър заяви, че интегрираните наблюдателни системи не са изградени по цялата граница. Те са две - едната е по-малка, която тръгва от Хасково от “Капитан Андреево”, другата - по-голямата отива до Резово, но има места, където няма такова наблюдение по ред причини - нямало е нужда навремето, но се вдига нивото и там ще бъдат добавени.

В момента са усвоени 35 млн.Назначени са външни хора за подобряване на тази дирекция, която се занимава с обществените поръчки за усвояването на тези 160 млн. евро“ съобщи още Радев.