София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Валери Симеонов: Отказът на пилотите е измяна

Трябва да има последствия, призова вицепремиерът

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Отказът на пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево" да летят е национална измяна. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от "Фокус". Пилотите оправдаха решението си с това, че се чувстват неуверени да летят. Веднага се заговори за бунт, но след бързо разследване на военната прокуратура доказателства за неподчинение не бяха открити. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който заедно със Симеонов е съпредседател на "Обединени патриоти", уточни, че по устав летците имат право да заявят, че не са готови и подготвени за полет.
Валери Симеонов подчерта, че е от семейство на военни и не може да си представи, че "военен, независимо дали е летец, танкист или пехотинец, може да откаже да си изпълни военния си дълг, независимо дали е в мирно или военно време, защото бил неразположен".
По думите му има специални закони за подобни случаи, в които са заложени много сериозни санкции.
"За мен това поведение на хора, които получават заплати, за да си вършат работата и да защитават небето на България, си е престъпление. Не мисля, че това трябва да остава без последствия", каза още Валери Симеонов.
Той добави, че не е съгласен с констатацията на прокуратурата, че няма бунт сред пилотите. Въпреки това нямало да се занимава повече със случая, тъй като не му бил в ресора.