София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Валери Симеонов: Протестът на МВР си е рекет

Той не е съгласен с отпускането на още средства за полицаите

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

„Протестите са насочени към нашите вътрешни проблеми, не към еврокомисарите. В една демократична държава всеки може да протестира, но не беше това момента, защото се ангажира част от работата на силите на реда – трябва да охраняват и протестите, както и европредседателството – това са допълнителни разходи“, това каза пред бТВ вицепремиерът Валери Симеонов. Той подчерта, че не е съгласен с отпускането на още средства за МВР и че въпросът не е обсъден с него. „Леко съм скептичен – това е наливане на вода в каца без дъно. Много промени трябва да се въведат в МВР, за да е сигурно,че държавните пари ще отидат на правилното място. Този протест си е рекет – в първия ден на европредседателството“, заяви Симеонов.

По повод протестите за застрояване на парк Пирин, той обяви категорично, че е „За“ строителството на втория лифт и „За“ развитие на зимния туризъм в България. „Екологичният министър не трябва да си подава оставката, той даже е много толерантен към тях“, посочи министърът.

По думите на Валери Симеонов информацията, че ще бъдат застроени 48% от парка, „е пълна глупост“. „То няма мераклии 8% да застроят. Това е такава лъжа, като легендата за изсичане на вековни гори. Гаранцията, че няма да бъдат изсичани такива е гори е спазването на закона. Държавата трябва да застане зад концесионера. Знае се инвеститора и аз не виждам нищо притеснително“, категоричен бе той и обяви, че лично той ще бъде отговорен да „притиска“ инвеститора за по-бързо изграждане на втория лифт.

Симеонов заяви, че през тази година една от първите задачи на Обединените патриоти ще бъде да внесат в парламента предложение за отпадане на текста от закона, според който е небходимо смяна на предназначение на земята под лифта, за да се изгради спортно съоръжение. Това, по думите му, е една скъпа и безумно дълга процедура.