София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Валери Симеонов спасен засега - получи защита от Каракачанов

Борисов ще има последната дума

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вицепремиерът Валери Симеонов остава на поста си – засега. Това стана ясно след извънредното и инфарктно събиране на „малката коалиция“ – Сидеров, Каракачанов и Симеонов по повод искането за оставката му от майките на деца с увреждания. Поводът: преди броени дни Валери Симеонов нарече майките „кресливи жени“ с „уж болни деца“. На това събиране на коалиционния съвет, обаче не присъстваха Волен Сидеров и Представители на „Атака“. Причината – те вече са свалили доверието си от Валери Симеонов и не виждат причина да обсъждат съдбата му за пореден път.

"Г-н Симеонов не е имал предвид да обижда майките. Не приемаме искането за оставка. Това не е решение, това означава БСП и ДПС да се върнат на власт". Това коментира председателят на ВМРО и съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов след заседание коалиционния съвет. "Да заместим НФСБ с Воля на Марешки, също не е решение", подчерта Каракачанов и допълни „"Стигнахме до извода, че г-н Симеонов трябва да внимава как говори. За мен е много по-важно това какво правим. Правителството си е свършило работата, осигурили сме 150 милиона лева повече за хората с увреждания.

Валери Симеонов на свой ред заяви: "Аз не съм звяр, аз много добре виждам какви са децата. Упрекът ми беше срещу майките, които ги извеждат по площадите". Лидерът на НФСБ коментира, че не е казал нито дума срещу децата. „Валери Симеонов не е изрод, има инвалид у дома си. Съвсем не е това смисъла", обясни Симеонов. Въпреки днешното развитие на събитията се очаква връщането на премиера Бойко Борисов от визитата му в Египет и неговото окончателно решение по казуса.

Според представители на управляващите и според политолози, ако Валери Симеонов падне от поста си, ще падне и цялото правителство. Затова се предполага, че премиерът ще го запази на всяка цена.