София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Валери Симеонов със сигнал до Главния прокурор

Според Симеонов, решението по делото за БМФ е незаконосъобразно

7 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

„Сигналът е срещу решението на Българска търговско-промишлена палата и срещу решението на експертите, което според нас е изопачено.“- това каза на излизане от Върховна касационна прокуратура вицепремиерът Валери Симеонов.
Симеонов счита, че решението на Арбитражния съд взема предвид неверни експертизи, въз основа на които се правят грешни заключения.
Според него, взетото решение  не е  просто незаконно и обслужващо частните интереси на приватизаторите на БМФ, но и създава рискове за националната сигурност.
Припомняме, че собственик на параходството е компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Тя опита да промени условията в приватизационния договор в своя полза чрез дело в Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата през май. След намеса на Валери Симеонов, правителството намери 2.6 млн. лв., за да оспори решението на арбитража пред Върховния касационен съд.
На тръгване, Симеонов беше попитан и по темата за журналистката от Нова телевизия, чийто автомобил беше подпален. На въпрос още колко такива инциденти ще има, вицепремиерът отговори лааконично: "Това е безсмислен разговор е това. Събеседник няма да намерите."