София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Валери Симеонов: Със скандалите сега се отклонява вниманието от вдигането на минималните пенсии

Какво значение има кой на кого е брат или кум?

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Вицепремиерът и съпредседател на Обединените патриоти Валери Симеонов заяви, че от 27 години наблюдаваме назначаване на хора само с политическа кариера на властови позиции и това явление не е нищо ново, коментира за НОВА ТВ. Той допълни, че с идването на власт на новото коалиционно управление на ГЕРБ и ОП не е сложен край на тези назначения, защото са практика.

"Много добре знаете, че когато се смени властта, започва една чистка и подмяна на кадри. Кадри се създават трудно и трябва да си дадем сметка, че отнема години", каза Симеонов.

Вицепремиерът е категоричен, че "Кумгейт" в Хасково е нещо различно и не трябва да се съди за хората по това дали са нечии роднини, а дали вършат работа. Той изрази мнение, че хората, които си вършат работата трябва да ги пазим, защото няма значение чии роднини са. Симеонов добави, че това не е критерий, по който трябва да се превъзбуждат низките страсти в обществото. 
 
Валери Симеонов намекна за порочна практика по отношение на областна управа, без да конкретизира: "Става въпрос например за една структура в една областна управа, в която с десетилетия имаш двама зам. областни управители. Изведнъж идваме ние на власт и започваме да настояваме там да има трети. Добре, ама областният управител казва, че няма нужда от трети", посочи Симеонов и допълни, че е "защото просто някой от тази област трябва да бъде нагласен".

Вчера Валери Симеонов написа в профила си в социална мрежа: „Заради глупавия скандал за една братовчедка и един кум, едно огромно постижение на правителството потъна в забвение - вдигнахме минималните пенсии с 24%. Кога е имало преди такава стъпка? Вече над 800 000 пенсионера получават по-високи доходи. Потули се и цялата работа на правителството с вицепрезидента Йотова по улесняване на процедурата за получаване на гражданство и вече внесените нови правила за получаване на синя карта. България ще бъде една от страните в ЕС, в които ще е най-лесно висококвалифициран специалист от трета държава да получи право на работа. Всичко това беше потулено от измислени скандали и пропагандата на опозицията - срам!"