София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Валери Симеонов викал на циганите „диви маймуни“

В Брюксел били притеснени от присъствието на Обединените патриоти в правителството

6 годиниПолитика 35 Боряна Райчева

Някои кръгове в Брюксел са притеснени, че България ще поеме председателството на Европейския съюз в момент, в който правителството се крепи на подкрепата на Обединените патриоти, а хора като Валери Симеонов са вицепремиери, пише Politico.eu.

„Отблъскващо е, че Валери Симеонов може да бъде вицепремиер на страна от ЕС“, коментира шведската евродепутатка Сорая Пост, която е с еврейско-цигански произход.

Изданието пише, че Симеонов наричал циганите „диви маймуни“, а като цяло партиите в Обединени патриоти били известни с това, че насъскват българите с омраза към съседите им.

Споменава се също така, че министър на околната среда пък е Нено Димов, който смята борбата с климатичните промени за лицемерие и манипулация.

„Във време, в което Доналд Тръмп защитава нацистки симпатизанти, трябва да се подсигурим, че председателството ще покаже ясно, че няма място за фашистки идеи в Европейския съюз“, е коментирал пред „Политико“ лидерът на либералите в Европарламента Ги Верховстад.

От своя страна евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки е заявил, че всички тези подмятания са втръснали клишета, с които „някои хора компенсират собствената си политическа незначимост“ и е посъветвал да бъде питана германската канцлерка Ангела Меркел защо връща мигрантите в Афганистан.

 „Омръзна ми да слушам тези смешни и празни обвинения“, казва Джамбазки, цитиран от изданието.

Според германския евродепутат Елмар Брок пък няма доказателства, че премиерът Борисов ще се отклони от европейската линия в политиката си.