Гледай
на живо

Валери Симеонов викал на циганите „диви маймуни“

В Брюксел били притеснени от присъствието на Обединените патриоти в правителството

Валери Симеонов викал на циганите „диви маймуни“ Някои кръгове в Брюксел са притеснени, че България ще поеме председателството на Европейския съюз в ... thumbnail text

Някои кръгове в Брюксел са притеснени, че България ще поеме председателството на Европейския съюз в момент, в който правителството се крепи на подкрепата на Обединените патриоти, а хора като Валери Симеонов са вицепремиери, пише Politico.eu.

„Отблъскващо е, че Валери Симеонов може да бъде вицепремиер на страна от ЕС“, коментира шведската евродепутатка Сорая Пост, която е с еврейско-цигански произход.

Изданието пише, че Симеонов наричал циганите „диви маймуни“, а като цяло партиите в Обединени патриоти били известни с това, че насъскват българите с омраза към съседите им.

Споменава се също така, че министър на околната среда пък е Нено Димов, който смята борбата с климатичните промени за лицемерие и манипулация.

„Във време, в което Доналд Тръмп защитава нацистки симпатизанти, трябва да се подсигурим, че председателството ще покаже ясно, че няма място за фашистки идеи в Европейския съюз“, е коментирал пред „Политико“ лидерът на либералите в Европарламента Ги Верховстад.

От своя страна евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки е заявил, че всички тези подмятания са втръснали клишета, с които „някои хора компенсират собствената си политическа незначимост“ и е посъветвал да бъде питана германската канцлерка Ангела Меркел защо връща мигрантите в Афганистан.

 „Омръзна ми да слушам тези смешни и празни обвинения“, казва Джамбазки, цитиран от изданието.

Според германския евродепутат Елмар Брок пък няма доказателства, че премиерът Борисов ще се отклони от европейската линия в политиката си.