София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Варненският драматичен театър на гости в София

"Криворазбраната цивилизация”, "Брак по принуда" и "Едноокият цар" можете да гледате през февруари

7 годиниКултура 8 Боряна Райчева

През месец февруари 2017 година екипът на Варненския драматичен театър ще представи пред столичната публика три свои постановки.
На сцената на СТ "Алеко Константинов" актьорите ще се въплътят в героите от "Криворазбраната цивилизация" от Д. Войников, с реж. Стоян Радев Ге. К., а „Брак по принуда” от Молиер ще зарадва зрителите на театър „Българска армия”.
"Едноокият цар" от Марк Креует с реж. Петър Денчев имате възможността да гледате в театър "Сфумато".

Повече за постановките: 

Варненският драматичен театър с един различен прочит на "Криворазбраната цивилизация" в София

8 февруари 2017, 19.30, Сатиричен театър

„Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников
Постановка и музикална среда Стоян Радев Ге. К.
Сценография и костюми Даниела Николчова
В ролите: Гергана Арнаудова – Мадам Злата, Николай Божков - Хаджи Коста, Цветина Петрова – Анка, Николай Кенаров - Маргариди, Славяна Иванова – Марийка, Веселина Михалкова - Койна, Юлияна Чернева – Баба Стойна, Валери Вълчев - Митю, Петя Ангелова – Кака Радка, Теодор Папазов - Димитраки, Даниела Викторова – Дойна, Свилен Стоянов - Пенчо, Константин Соколов – Герги. Фотография Тони Перец.

„Криворазбраната цивилизация” - копнеж към по-доброто

На 8 февруари 2017 г. на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов” Драматичен театър „Стоян Бъчваров” ще представи най-новата варненска версия на класическата творба на Добри Войников „Криворазбраната цивилизация”. Известният актьор и режисьор Стоян Радев Ге. К. посвети постановката на 95-годишнината на Варненския театър, обвързвайки я с историята на своя театър, както и въобще със съдбата на артиста. Неговият прочит определено е по-различен от всички познати досега интерпретации на творбата, които акцентират единствено върху будещото смях чуждопоклонничество на българина. Чувството за хумор, без да е спестено, сега придобива нов оттенък.

„Разглеждам „Криворазбраната цивилизация” през днешната призма най-вече заради копнежа, който тази пиеса носи в себе си. Той е напълно съпоставим със стремежа и на съвременния човек да реализира себе си и децата си на друго, различно, по-добро място. Той си представя, фантазира си, изгражда във въображението си това място като красиво и светло и никой не може да го осъжда, всички имаме подобни пориви.
„Криворазбраната цивилизация” ме вълнува заради именно този копнеж, а не заради заслепението пред чуждоземското. Персонажите са ми симпатични с надеждата и наивността си, дори ако щеш, със слепотата си. Да, слепота. Има някаква гъста мъгла пред очите им. И е странно, че както тогава, така и сега, ние не се опитваме да разсеем тази мъгла и да прогледнем. Не разбираме, че ако се постараем малко повече, ако вложим малко повече усилие, около нас би могло да стане по-светло”, споделя Стоян Радев Ге. К.

Визията на Даниела Николчова връща неслучайно към второто десетилетие на XX век, когато е е основан Варненският театър (1921). Елегантните костюми, стилово изчистени и издържани в светлата гама с леки нюанси на бежово и зеленикаво, са изработени с изключително внимание към детайла. Всеки персонаж притежава и шапка, отговаряща на неговия характер. В атмосферата се усеща сантимент към онова време, когато градските хора са били много по-внимателни към външността си, за разлика от небрежния съвременен дрескод, който размива границите между стилове, видове костюми, материи.

С особено достойнство носи своя сценичен костюм очарователната Гергана Арнаудова, която пресъздава образа на Мадам Злата, нейната първа главна роля. „Не съм гледала известната постановка на Телевизионния театър с Ружа Делчева, но знам, че хората много са я харесвали, чакали са на улицата да излезе от театъра, само и само да я зърнат на живо. За мен Мадам Злата е не просто интересна, тя е жена с мащаб, многопластова, с характер. Жена на място, знае какво иска, сега го иска. Като българка отразява европейския тертип, не от онези със забрадката и престилката. Забавното идва отттам, че тя не познава европейското, а има някаква своя представа за него. Но заблудата е присъща и на днешните хора. Мнозина българи вярват, че ако идат в чужбина, животът им веднага ще се оправи. Тези, които не познават Париж, смятат, че в Париж всичко е любов и т.н.”, усмихва се Гергана Арнаудова.

Както Мадам Злата, така и останалите персонажи в „Криворазбраната цивилизация” са романтици, носещи всичките си вещи в един куфар и целия свят на гърба си. Апропо, куфарите на пътуващите артисти са специални дарения за постановката от почитатели на Варненския театър от цялата страна.

Варненският „Брак по принуда” в Театър „Българска армия”

9 февруари, 19.00 – Гастрол на ДТ „Стоян Бъчваров”

Комедия от Жан Батист Молиер
Превод Кирил Кадийски, Радой Ралин
Сценичен вариант и постановка Пламен Марков
Сценография и костюми Даниела Николчова
Музика Петя Диманова
Участват: Николай Божков, Петя Ангелова, Стефан Додуров, Веселина Михалкова, Валери Вълчев, Николай Кенаров, Адриан Филипов, Ина Добрева, Пламен Димитров, Стоян Радев. Фотограф Симеон Лютаков.

Два фарса в един усмихнат спектакъл

След „Брак по принуда” идва „Рогоносец без рога”. Усмихнатият спектакъл по двата известни фарса на Молиер, под режисурата на проф. Пламен Марков, е наситен с чувството за хумор, характерно за онова време. Впрочем не само за него. Молиеровите фарсове, в които лесно може да се открият аналози с днешния ден, въздействат като съвременни ситуационни комедии, така че зрителят със сигурност ще се забавлява. Принос за това увлекателно и разтоварващо представление имат както музиката на Петя Диманова, така и великолепните костюми на Даниела Николчова, донесли й номинация ИКАР за дебют.

Билети на касата на театъра и в мрежата на www.eventim.bg  

„Едноокият цар” на Варненския драматичен театър в ТР „Сфумато”

10 февруари 2017, 17.00 и 20.00, ТР „Сфумато”

Едноокият цар
от Марк Креует
Превод Нева Мичева
Сценография и костюми Теодора Лазарова
Музика Христо Намлиев
Мултимедия Елена Шопова
Фотография Тони Перец
Участват: Симеон Лютаков - полицаят Давид, Милена Кънева - Лидия, негова съпруга, Биляна Стоева – Сандра, Пламен Димитров – Игназий, Николай Божков – Политикът.

„Едноокият цар” – комедия на наблюдението или как сменяш гледните точки

На 10 февруари, Варненският драматичен театър гостува на сцената на ТР „Сфумато”, 17.00 и 20.00, с постановката на Петър Денчев „Едноокият цар” от каталунския автор Марк Креует. Отправна точка на конкретната история е семейна вечеря у полицая Давид, чиято съпруга е поканила на гости приятелката си от младостта с нейния съпруг. Той е загубил едното си око по време на протест, а виновник за инцидента се оказва домакинът... Съдбоносна среща, която преобръща гледните точки и самите герои.

„Пиесата дава гласност на това как социалните и политически убеждения проникват в интимния семеен живот на героите, а двама от тях в крайна сметка се оказват не толкова праволинейни в своите убеждения, колкото си мислят и са разобличени като политически позьори. Това е много важен и съществен момент, защото ако едно убеждение не е интегрирано на лично ниво, то остава на нивото на абстрактните намерения.

„Едноокият цар” стартира в един непознат за България жанр – Observational comedy, комедия на наблюдението. Жанрът води началото си от комедийните stand up-актьори, които избират банална или несъществена тема, върху която да концентрират вниманието си и върху която да реализират обобщения. Марк Креует прави точно това. Той избира едни страничен и неглобален проблем, една травма с извадено око, по-скоро частен случай, за да конфронтира своите персонажи и да ги вкара в лабиринт от действия, в който те са длъжни да отстъпят от своите убеждения или поне да се огънат. Оттам нататък жанрът се отклонява от политическата сатира и стига до черна комедия.

Билети на касата на ТР „Сфумато” и в мрежата на www.eventim.bg.