София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ВАС: Отказът на КЗК по сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ е незаконен

Съдът върна преписката на комисията за второ разглеждане

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Върховният административен съд постанови, че решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да откаже второ разглеждане на сделката между ЧЕЗ и „Инерком България“ е незаконно. Съдът връща преписката на КЗК, по която тя трябва да се произнесе.

На 18 декември КЗК отказа на "Инерком" повторно разглеждане на сделката, според която дружеството трябва да придобие контрол върху предприятия от групата на ЧЕЗ, с мотива, че комисията вече е била сезирана за тази сделка и решенето й се обжалва в съда.

КЗК отказа на „Инерком“ възможността да купи ЧЕЗ, тъй като фирмата на Гинка Върбакова имаше соларни паркове и това бе счетено като недопустимо условие.

На 13 септември Гинка Върбакова и сестра ѝ Малина, излязоха от борда на директорите на холдинговото дружество "Солар грийн енерджи", което е едноличен собственик на фотоволтаичните централи.

Според ВАС решението на КЗК за отказ от второ разглеждане на сделката, след като „Инерком“ прехвърли бизнеса си със соларни панели, е неправилно. То е постановено при нарушение на процесуалните правила и при материална незаконосъобразност. Пише още, че КЗК е можела да не образува второ производство, само ако „Инерком“ е отказала да отстрани констатираните нередности. В случая обаче българското дружество ги е отстранило – прехвърлило е соларните си паркове.

Вчера от „Инерком България“ излязоха със съобщение до медиите, според което дружеството на Гинка Върбакова и ЧЕЗ имат валиден договор, въпреки пропуснатия краен срок за плащане от страна на "Инерком".

 „Инерком полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните  условия по договора-получаване на регулаторно разрешение и е в очакване на одобрението му.

Сделката между ЧЕЗ и Инерком следва законовите изисквания, компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции.

Инерком има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране  на сделката.

Инерком има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката", съобщават от  Инерком България ЕАД.

Междувременно обаче от ЧЕЗ съобщиха, че вече водят паралелни разговори с India Power - вторият класиран след "Инерком".