София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВАС прекрати делото по жалбите, подадени срещу „Да, България“

Те бяха отхвърлени като недопустими

7 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Върховният административен съд прекрати делото по четирите жалби, подадени срещу регистрацията на коалиция "Движение Да България". Жалбите бяха отхвърлени като недопустими.

Първата жалба срещу регистрацията на партията в Централната избирателна комисия беше подадена от търговеца Метин Деда, чиято фирма носи име, съвпадащо с това на коалицията. Фирмата на Деда е „АРМА-ДА-България“ ЕООД.

Втората жалба беше подадена от името на "Таймс медия" ООД. В нея се твърди, че подписката за за регистриране на коалицията е опорочена, защото в "съответните документи и протоколи" при събирането й е фигурирало името само на "един политически субект ПП "Зелените"" и не се е споменавала втората партия ДЕОС. Това правело подписката документ с невярно съдържание. Тази жалба е подадена на 13-и февруари.

Третата жалба е от лицето Яне Георгиев Янев, който пише, че е разочарован, след като активно е събирал подписи пред своя секс шоп, заедно с други представители на гей общността, с надеждата, че гей общността ще бъде представена политически. В подписката не се споменавало обаче, че това ще бъде коалиция със "Зелените", които, дори и да имат гей представители сред редиците си, то те не са симпатични, се посочва още в жалбата.

Последната жалба е подписана от Цветан Петков Петков. Той оспорва спазването на законовата процедура по регистрация на движението и проверката на подписите в ГРАО. Тя беше подадена на 11 февруари.