София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вашият проблем в обектива на „Евроком“

Задкулисието на детските екскурзии

5 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Това е една история за новака в един определен бизнес – новакът, който с изненада се сблъсква с корупционни практики и тъй като още не е калкулирал бъдещите загуби и затворени врати, има оптимизма да надигне глас срещу прочутото даване на пари „под масата“. 
 
Историята е за една ученическа екскурзия, за едно пловдивско училище, за туроператорска фирма, за транспортните фирми, за обтекаемите наредби на Министерството на образованието, за пари, за дребната и по-едра далавера, за мълчаливото съгласие и за морала като дефицитна стока.
 
Светлана е била журналист повече от 25 г., преди това е била учителка в училище, отскоро е управител на туроператорска фирма. За нея навлизането в задкулисието на ученическите екскурзии, по-точно в конкретния случай е голяма изненада. След договаряне с учителския екип се набелязва еднодневна екскурзия – Източни Родопи –чудесата на природата. 
 
Цената за дете е 25 лв. и тя включва транспорта и застраховка злополука – като в този бранш цените са почти константни. Условията са одобрени, датата е насрочена – 31 октомври, туроператорската фирма на Ваташка получава списък с имената на децата и техните ЕГН-та, както и списък с имената и личните данни на пет учителки. 
 
Това всъщност означава, че учителите ще пътуват безплатно и освен това всеки ще получи парично възнаграждение от туроператорската фирма.
Ваташка споделя, че след телефонно обаждане разбрала, че учителите не били съгласни със сумата от 50 лв., която ще получат като бонус или по-скоро като бакшиш след екскурзията. И екскурзията е отменена. 
 
Междувременно обаче, въпреки липсата на окончателен договор, но поради факта, че вече е получила списъците с всички данни на пътуващите деца и учители и заради уточнената дата и маршрут, тя ангажира транспортна фирма, на която след като екскурзията е провалена дължи неустойка от 15 % от договорената цена.
 
При наша проверка стана ясно, че марж в парите за екскурзията, с който и учителите да пътуват на по-ниска цена или безплатно се допуска от наредбите на МОН и те са въпрос на свободно договаряне.
 
Засега практиката се шири, защото иначе парите трябва да се декларират като доход и да се платят произтичащите от това осигуровки и данъци. Казусът има и друг нюанс – позволява да се работи със „сговорчиви“ туроператорски фирми, понякога не толкова добри за интереса на децата, но предпочетени под претекста, че дават по-изгодни условия. Ваташка е категорична, че нейното възмущение не е породено от стремеж за нелоялна или каквато и да е конкуренция спрямо фирмите в бранша.
 
Евроком отваря ефира си за дебат по темата за задкулисието в ученическите екскурзии, ще търсим мнението на родители, учители, фирми, инспектората по образованието, министъра. Вашите мнения очакваме на редакционния ни телефон: 2/91 444 5 и на редакционната ни поща: novini@eurocom.bg
 
Може би ще кажете – малък проблем е това. Но струпването на малки проблеми прави грамадата голяма. А нечувствителността ни към малките проблеми ни прави нечувствителни към големите – тези, които превръщат живота ни в ад.