София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вашингтон срещу Тръмп

Политици и преса с остри критики към американския президент

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Вашингтон разкритикува срещата на американския Президент Доналд Тръмп с руския президент Владимир Путин.Конгресмени, сенатори, бивши шефове на разузнавателни агенции са шокирани от признанието на Тръмп, че вярва повече на Путин, отколкото на американските служби и правоохранителни органи за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Тръмп разбуни духовете в Америка и с изказването си, че САЩ също носят отговорност за влошаването на отношенията с Русия и са се държали глупаво. Сенаторът републиканец Джон Маккейн обвини американския държавен глава в „наивност и егоизъм“ и заяви, че пресконференцията на Тръмп с Путин е едно от най-срамните изпълнения на американски президент, което помни. Американският политически свят отправи много остри критики към изказванията на Тръмп и накрекоха срещата срамна и позорна. Бившият кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтънзаяви, че вече се знае на коя страна е Доналд Тръмп. Тръмп ще се срещне с членове на Конгреса във вторник. Белият дом не уточнява с кои конгресмени ще разговаря той, нито темите. Това ще бъде единственото събитие в програмата на американския президент за деня. Преди срещата на Тръмп са били предоставили около 100 страници с материали, за да може да защити твърдата си позиция пред Путин, но американският президент е пренебрегнал повечето от тях.

Пресата също разкритикува президнта Тръмп.  "Ню Йорк дейли нюз" обвини Тръмп в предателство. Изданието публикува на първа страница илюстрация, на която Тръмп с едната ръка държи ръката на Путин, изобразен гол до кръста, а с другата застрелва с пистолет Чичо Сам в главата. Във Финландия вестник "Каупалехти" без притеснение показа кой е победил на срещата, като написа в заглавие на първа страница: Тръмп 0 - Путин 1. Във Великобритания вестник "Таймс" изтъкна, че Тръмп се е сблъскал с враждебна реакция след "продуктивната" по думите му среща с Путин.