София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Василев отвръща на удара

Банкерът коментира стенограмите от заседанията при Плевнелиев

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Цветан Василев, мажоритарен акционер във фалиралата КТБ, заяви в публикация в личния си сайт по повод на разсекретената втора стенограма от заседението при президента Плевнелиев, че е убеден, че ще осъди България заради действията на държавата по отношение на банката.

„Убеден съм, че преди това Оманският фонд ще направи същото“, пише Василев, според когото не е била предоставена възможност на фонда да оздрави банката.

Василев пише още, че КТБ е била в състояние да предостави обезпечение като 43%  от „Виваком“, 97% от „Петрол“, 100% от НУРТС, 100% от „Дунарит“, които друга подпомогната банка не е била в състояние да даде.

В заключението на изложението си банкерът пише още, че независимо от някои мерки, които са позволили на банките да провизират кредитните си портфейли, е убеден, че и в момента има много банки, чиито активи в момента са в много по-лощо състояние, отколкото тези на КТБ през 2014.