София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вечер на протести в редица български градове

Хората искат оставката на правителството

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

След мащабните демонстрации в неделя, вълна на протести избухна снощи в някои градове на страната.

Въпреки уверението на властта, че няма да има застраховка „Гражданска отговорност“ за 1000 лева, недоволството за пореден път ескалира. Гражданите протестират заради високите цени на горивата, повишението на цената на гражданската отговорност, ниските доходи, корупцията, размeра на данъците, проблемите на хората с увреждания и промените в закона за вероизповеданията.

Протестът на Национално движение „Възраждане” започна в 16.30 часа под прозорците на властта, а час по-късно там се събраха за 22-ия си пореден протест майките на деца с увреждания. Двата протеста се сляха и шествието тръгна към централата на НФСБ. В столицата имаше засилено полицейско присъствие, но до ексцесии не се стигна. Протестиращите блокираха за кратко движението по улица "Раковски" и по булевард "Цар Освободител".

Сблъсък между протестиращи обаче беляза недоволството във Варна. Симпатизанти на партия "Възраждане" са били нападнати от мъже с качулки. Бързата намеса на полицията е предотвратила тежък инцидент.

След демонстрации пред Община Варна, където група младежи са нанесли удари по сградата, протестиращите блокираха движението на Аспаруховия мост. Варненици са недоволни от цените на „Гражданската отговорност“, искат и оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради циничното му изказване спрямо майките на деца с увреждания.

Десетки шофьори от Перник пък излязоха на протест срещу цените на горивата. Автошествието им блокира пътен възел „Драгичево” в посока магистрала „Люлин”. Хора протестираха и на пътен възел „Даскалово”. Движението в посока София и Перник бе блокирано.

Срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот на протест излязоха и старозагорци. С автопоход по улиците на града под надслов „Държавата - това сме ние!” те поискаха оставката на правителството.

Протест с искане за оставката на управляващите се проведе и в центъра на Добрич. И там хората недоволстваха срещу високите цени на горивата и поскъпването на живота. Протестиращите се събраха в центъра на града и направиха протестно автошествие по булевардите в Добрич.