София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Век от края на Голямата война

България отбелязва събитието с камбанен звън

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

На днешната дата преди точно 100 години- на 11.11.1918 в в 11:00 часа Германия подписва примирие със страните от Съглашението, което слага край на най-кървавата война в историята- Първата световна, наричана още Голямата война.
 
На различни места по света днес ще бъде отбелязана годишнината. Кулминацията на тържествата обаче ще се състои в Париж, с възпоменателна церемония пред Триумфалната арка точно в 11:00 часа. Честването ще започне с преглед на военните части, след което  ученици ще прочетат  писма, писани от войници на 11 ноември 1918 г.  След това, заедно с учениците  френският президент Еманюел Макрон ще запали пламъка на вечния огън. Младежите ще оформят символична верига, която ще  достигне до високопоставените гости, които също  се включиха. 
 
Всеки ще постави ръка върху рамото на човека до себе си.  Малко след това  Макрон ще поднесе венец на Гроба на незнайния воин, а загиналите във войната ще бъдат почетени с минута мълчание.
 
Домакинът Еманюел Макрон ще произнесе и реч, след което той ще даде официална закуска в своята резиденция в чест на високите чуждестранни гости.
 
Тържествата за големия юбилей  обаче реално  започнаха още вчера. Във френската столица се събра буквално целият световен политически елит- над 80 държавни и правителствени ръководители. Сред лидерите са президентите на САЩ, Русия и Турция  - Доналд Тръмп, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, както  и канцлерът на Германия Ангела Меркел. На тържественото събитие присъства и българският президент Румен Радев.
 
В Първата световна война са мобилизирани 70 милиона войници по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите са близо 15 милиона, сред които 115 000 български войници и офицери.
 
България ще почете паметта на загиналите през Първата световна война с камбанен звън на големите столични храмове. Така страната ни ще се включи в международната инициативата за отбелязване на годишнината от Голямата война по покана на Великобритания.
 
Идеята е на Обединеното кралство и е подкрепена  от правителството на Германия. България, наред с други страни участва  с ударите на камбани на големи църковни храмове днес в 13.00 ч. С този символичен жест държави по целия свят се обединяват, за да изразят благодарността си за края на войната и постигнатия мир.
 
След възпоменателната церемония в Париж, част от участници ще се включат и в стартиращия днес там форум на мира. Целта на събитието, което се повежда за първи път, е да насърчи международното сътрудничество и подобряването на управлението.
 
Предвидено е на най-високо ниво да бъдат обсъдени актуални теми, свързани с мира и сигурността, околната среда, икономическото развитие, новите технологии. Президентът Румен Радев ще направи изказване за потенциала на новите технологии като фактор за задълбочаване на политическия диалог , икономическия растеж и социалното сближаване.