София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Велиана Христова: Ние измислихме дуалното образование, а сега швейцарците ни го продават

Според журналистката не може да има два вида учебници по един и същ предмет

7 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

Прочутият доклад „Ран-Ът“ казваше само няколко дума за българското образование и основното беше, че то е на световно ниво и не трябва да бъде променяно. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ журналистката от вестник „Дума“ Велиана Христова.

Тя посочи, че т.нар. дуална система е съществувала в България, а швейцарците през 90-те години са я прекопирали, развили и сега ни я предлагат.

Журналистката коментира и казуса с черно-белите учебници и посочи, че Наредбата на Министерството на образованието не допуска два вида учебници по един и същ предмет. Според нея отговорността е на министерството, което е одобрило цветни и черно-бели учебници.

Училището е мястото, което трябва да заличи социалните неравенства и не може да учебници за бедни и за богати, каза още Велиана Христова.

В момента министерството е одобрило 256 учебника, каза още журналистката и коментира, че никъде по света няма нищо такова, особено в основното образование.