София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Велики петък – почит към покойния Исус

Вяра или народни поверия, от кое се ръководим повече?

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Днес е Велики петък. Най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син.Това е денят, в който е разпнат на кръст, за да бъде принесен в жертва за греховете на цялото човечество.

Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига ''гробът'' Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницaта - платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Да се поклонят и запалят свещ, дойдоха миряни в катедрален храм „Света Неделя“.

На този ден отиваме с вярата, че покойният Исус ще ни благослови да загърбим всичко на този свят и да си припомним Евангелието, което той ни остави, казва още
Свещеноиконом Мина Минчев, който служи в храма вече 40 години. А с времето не ставаме по-набожни.

А отвън пред храма и вътре пред плащеницата се извиваха дълги опашки.

Макар и по свой си начин, без да познаваме канона, търсим път да отдадем почитта си към Бога и да получим нещо в замяна, а философията е простичка, няма по-голяма заповед от обичта към ближния.