София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Великобритания иска взаимен статут на гражданите след „брекзит“

Процедурата по „брекзит“ ще бъде стартирана в края на този месец

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Великобритания възнамерява да преговаря с ЕС за запазване на взаимен статут на гражданите, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз, заяви министърът на финансите във Великобритания Филип Хамънд.

Имаме волята и бяхме много честни с европейските си партньори, че възнамеряваме да решим този въпрос чрез преговори. Ние искаме да се изработи споразумение по този въпрос по време на предстоящите преговори. Искаме да сключим сделка за статута на гражданите на ЕС във Великобритания и британците в Европа , коментира Хамънд в интервю за Би Би Си.

Въпросът за запазване на свободата на придвижване и достъпа до единния пазар на ЕС ще бъде основният в предстоящите преговори за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Британското правителство ще стартира процедурата по „брекзит“ в края на този месец.