София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Великобритания напуска ЕС през 2019 година

В същото време излиза и от общия пазар на ЕС

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Великобритания ще напусне Европейския съюз през март 2019 г. В същото време излиза от Митническия съюз и от общия пазар на ЕС. Документът, който съобщава това решение е публикуван от The Sunday Telegraph.

"Ние уважаваме волята на британския народ, а през март 2019 Великобритания ще напусне Европейския съюз, ще излезем от митническия съюз и ще получим свободата да обсъдим най-благоприятни търговски споразумения със света като независима, отворена търговска нация", гласи изявлението. "Ние ще напуснем общия пазар", съобщават министърът на финансите Филип Хамънд и министърът на външната търговия Лиъм Фокс.

Министрите подчертават необходимостта да се даде увереност на бизнес общността след преходния период . Те добавят, че през този период Великобритания вече няма да бъде в Митническия съюз и на общия пазар и по тази причина е в ролята на "трета страна и не е страна по договорите на ЕС."

"Стоките, закупени по интернет, трябва да продължат да преминават границата, а компаниите - да бъдат в състояние да предоставят стоки на своите клиенти в целия ЕС", добавяйки, че британски бизнес трябва да може да наема таланти от Европейския съюз.

"Когато преходът завърши, ние искаме между Обединеното кралство и Европейския съюз да има механизми, основани на споразумения, които да подкрепят възможно най-тесни отношения с ЕС, като същевременно се поддържат тесни връзки в областта на сигурността, търговията и бизнес", подчертават министрите.

Според наличната информация на вестника, правителството ще докладва за готовността на Тереза Мей, да се реши проблема с границата между Северна Ирландия, (подобно на Споразумението от Шенген).