Гледай
на живо

Великобритания ще обяви официално напускането на ЕС на 29 март

Преговорите трябва да продължат 2 години

Великобритания ще обяви официално напускането на ЕС на 29 март Британското правителство смята да задейства член 50 за излизане от Европейския съюз на 29 март, потв... thumbnail text

Британското правителство смята да задейства член 50 за излизане от Европейския съюз на 29 март, потвърди говорител на премиера Тереза Мей, цитиран от "Ройтерс".

Малко по-рано агенцията цитира източници от ЕС, според които Брюксел вече е информиран за намеренията на Мей.

Задействането на член 50 от Договора за ЕС ще даде началото на преговорите между Великобритания и съюза, които би следвало да започнат до няколко седмици. По договор продължителността им е не повече от 2 години. Удължаването на този срок може да стане само със съгласието на Великобритания и останалите 27 страни.

Кабинетът на Мей очаква преговорите да започнат възможно най-бързо, а първоначалният отговор би трябвало да дойде от Брюксел до 48 часа, предава Би Си Си.

До края на другата седмица Доналд Туск трябва да даде на правителствата на останалите 27 страни членки насоки за преговорите, а окончателна позиция по въпроса трябва да се приеме на среща рано през май. Впоследствие главният преговарящ от името на Брюксел Мишел Барние ще насрочи разговори с Дейвид Дейвис, министъра за Брекзит, който ще представлява Лондон. Според сегашния график напускането трябва да стане факт през март 2019 г.