София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Великобритания стартира свалянето на европейското законодателство

Британският министър за Брекзит представя законопроекта за отмяна на законите на ЕС

7 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Британският министър за Брекзит заяви, че ще "работи с всеки" след публикуването днес на законопроекта за отмяна на законодателството на ЕС, съобщава БиБиСи. То е свързано с превръщането на съществуващото законодателство на ЕС в британско. Законопроектът за отмяна на европейското законодателство е ключова част от стратегията за Брекзит на британското правителство. Предвижда се отмяна на Акта за Европейските общности от 1972, който вкара Великобритания в ЕС. Също така се отменя върховенството на европейското законодателство, превръщайки законодателството на ЕС в британско и създаване на временни правомощия за промяна на законодателството, което няма да действа след Брекзит.

Лейбъристите се заканиха да гласуват против законодателството, ако няма значителни промени.

Отделно кабинетът ще публикува документи с три позиции за преговорите за Брекзит. Единият ще е свързан с ядрените материали, тъй като Обединеното кралство напуска европейския ядрен регулатор. Останалите два се отнасят до съдебни и административни процедури, както и до изключително право и имунитет.

Дебатът се очаква да започне най-рано през есента, но ще трябва да бъде прокарано до март 2019 г., когато се очаква Великобритания да напусне ЕС.