София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Велизар Енчев: Около 50 депутати са свързани с програмата за саниране

Според депутата двете години на Борисов-2 са катастрофални

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Като свой най-голям успех през годината отчете проваленият договор за ремонта на изтребителите МиГ-29 в Полша независимият депутат Велизар Енчев в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“. Той посочи, че сделката е по същество анулирана и тече проверка на прокуратурата.

Според депутата обаче България губи от тази сделка 8 милиона лева.

Енчев каза още, че парламентарното мнозинство се е провалило в енергетиката и че само преди месеци НЕК е взела заем от 1 милион лева, които са платени на т.нар. американски централи.

Мнозинството не успя да се пребори за анулиране на сделките с централите, каза депутатът.

Велизар Енчев окачестви двете години на 43-ия парламент и на втория мандат на Бойко Борисов като катастрофални.

Според него най-големият провал е 16-милиардният дълг, който парламентът е одобрил, а никой не може да каже за какво са отишли парите.

Той каза, че България не е успяла да се възползва от влошаването на отношенията между Русия и Турция и да реанимира „Южен поток“.

Депутатът посочи, че програмата за саниране на блокове ще глътне 2 милиарда лева и така се купуват гласове, а около 50 депутати със свои фирми са свързани със санирането като изпълнители или подизпълнители.