София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Велизар Енчев: Прокуратурата да каже защо патриотите строят оградата по границата

Лидерът на „Българската пролет“ пита защо строителството е възложено без обществена поръчка

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

По време на предизборния дебат в БНТ представителят на Патриотичния фронт Юлиян Ангелов отказа да отговори на поставените от мен два въпроса: За участие на фирми на ПФ в строежа на оградата по българо-турската граница и за приетите на 20 април 2016 г., по предложение на Валери Симеонов, поправки в Закона за обществените поръчки, позволяващи оградата да се строи без обществена поръчка.

Това се казва в съобщение на партия „Българската пролет“ до медиите.

Поправките в закона облагодетелстват фирмите, еднолично посочени от областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково, следователно е налице брутален конфликт на интереси, който граничи с корупция, пише още в съобщението.

При това официално се знае, че строежът на линеен километър от оградата при кабинета „Орешарски“ струва 250 000 лева, а линеен километър при втория кабинет на ГЕРБ надминава сумата от 1 млн. лева, т.е. цената на оградата е завишена четири пъти.

Тъй като на 21 октомври 2016 г. председателят на БСП Корнелия Нинова обяви от парламентарната трибуна, че фирми на Патриотичния фронт строят оградата по границата, а на 13 февруари 2017 г. същата информация изнесе и депутатът от Димитър Байрактаров, сезирам прокуратурата за тези две изявления и настоявам тя да призове за свидетели г-жа Нинова и г-н Байрактаров, пише в документа.

Българското общество е в правото си да знае кои заинтересовани лица промениха Закона за обществените поръчки с користна цел, за да извлекат финансова изгода лично за себе си и за своите партийни формации, добавят от „Българската пролет“.