София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Веска Волева: Банките източват България

Те сами си пишат законите, коментира адвокатката

7 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

В България е сбъркано законодателството. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ адвокатката Веска Волева. Тя посочи, че институтът на частния съдебен изпълнител е създаден така, че създава повече проблеми, отколкото решава.

Не може за дълг от 100 лева длъжникът да се товари с такси за 1000, каза адвокатката. Всички предпазни механизми, които съществуваха в изпълнителното производство, бяха премахнати, оценките на имотите се занижават и близки до съдебните изпълнители хора, но най-вече банките изкупуват на безценица, коментира Волева.

В България правилата се пишат от банките, каза адвокатката и даде за пример отпадането на текста от Наказателния кодекс, предвиждащ наказателна отговорност за необезпечени кредити.

Източването на парите на българите става най-вече през банките, коментира Волева и посочи, че има множество решения на съда на ЕС в Люксембург, че практиката банките да изваждат изпълнителен лист, без да доказват вземането, противоречи на европейското право.

Тя каза, че банките трябва да бъдат приравнени към останалите участници в стопанския живот и такъв законопроект е бил внесен и одобрен от правната комисия в парламента на първо четене, но на второ е бил отхвърлен.

Не мога да разбера как стана това, коментира адвокатката.