Гледай
на живо

Ветото на президента за НЗОК бе отхвърлено

Депутатите приеха повторно бюджета на касата

Ветото на президента за НЗОК бе отхвърлено Бюджетна комисия проведе извънредно заседание във връзка с Указа на президента от 8 декември 2017 г ... thumbnail text

Бюджетна комисия проведе извънредно заседание във връзка с Указа на президента от 8 декември 2017 г за връщане за ново обсъждане на Закона за бюджета на НЗОК. С него президента наложи вето върху мораториума за иновативни лекарства за онкоболни. Депутатите отхвърлиха президентското вето и приеха повторно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. За него гласуваха 12 народни представители, 6 бяха против, а 1 се въздържа. Така на практика бе преодоляно президентското вето.

Жени Начева заместник-министър на здравеопазването заяви, че генеричните лекарства са тези с по - ниска цена и те не са включени във въпросния параграф.  В областта на новите лекарства за 2018 г ще има 32 нови молекули, което е два пъти повече отколкото за 2014-2017 г., уточни още Начева. „Ние считаме, че лечението на пациентите с тези лекарствени продукти и от тези заболявания няма да бъде нарушено, тъй като е осигурено алтернативно лечение. Само за 4 от лекарствените продукти не е осигурено такова алтернативно лечение. За 2 от тях, те са редки заболявания законовата процедура още не е извървяна. За другите два медикамента ние считаме, че в случай, че има такива пациенти, може да се разчита на съдействие от съответните притежатели на разрешение за употреба, да се поеме лечението при необходимост от самите тях. Тоест смятаме, че за всички пациенти по отношение на заболяванията, за които се предлагат нови форми на лечение са осигурени алтернативни такива през 2018г.”, каза тя.

Според Менда Стоянова, бюджетът не е само за финансиране на нови молекули, а и за много други дейности и балансът направен в бюджета на НЗОК е добър.