Гледай
на живо

„Вездесъщият“ бе отличен със „Златна роза“ за пълнометражен филм

Филмът на Илиян Джевелеков спечели още няколко награди

Филмът "Вездесъщият" на Илиян Джевелеков бе отличен с голямата награда за пълнометражен филм на 35-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Победителят тази година получава и наградата "Дани Лернер" в размер на 50 000 евро в услуги в "Ню Бояна филм студиос" и 5000 евро в брой за реализацията на следващия си пълнометражен проект.  „Вездесъщият“ получи и наградата на публиката и наградата на кинокритиката.

В категория "Най-добра женска роля" бяха отличени Теодора Духовникова за ролята й във "Вездесъщият" и Ирини Жамбонас за "Посоки". За най-добра мъжка роля награда получи Велислав Павлов за ролята му във "Вездесъщият". Илиян Метев бе отличен за най-добър режисьор за филма "3/4". Наградата за най-добър сценарий получиха Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов за филма "Дъвка за балончета". За операторско майсторство бе отличен Ненад Бороевич за "И после светлина".

В категорията за късометражен филм за най-добра лента бе отличен "Кораба Слънчоглед 1" на Васил Горанов. Горанов получи и наградата на Съюза на българските филмови дейци.

Филмът "Посоки" на режисьора Стефан Командарев получи специална награда на журито. Лентата взе и наградата на акредитираните журналисти.

Актрисата Татяна Лолова получи голямата награда "Златна роза" за цялостен принос. От пълнометражните филми диплом получава "Лили рибката" на Ясен Григоров - "за благородните усилия на екипа в трудната област на детското кино".

Наградата за дебютен пълнометражен филм получава "Радиограмофон" на Рузие Хасанова.Специалната награда на град Варна получи филмът "Врагове" на режисьора и сценариста Светослав Овчаров. Журито присъди и два диплома на "Дупка" с режисьор Джонатан Хайделбергер и "Нощите на един самотен вестоносец" на Андрей Кулев.