София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Президентският ни екип е с реална политика за българите в чужбина

„Заедно“ с българите в чужбина за България

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

За мен работата с българите в чужбина е държавна политика към всички, които икономически, политически или исторически са се оказали извън територията на страната.Това каза днес Илияна Йотова на официалното откриване на ХIII-та Световна среща на българските медии, която се провежда под патронажа на вицепрезидента в Кишинев, Молдова.  Тя добави, че има амбицията да превърне изпълнението на функциите си в нещо повече от официални визити, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.
 
Според вицепрезидента политиката не бива да бъде „за“ българите в чужбина, а „заедно“ с българите в чужбина за България. „Съхранението и развитието на българските общности в целия свят не е само тяхна задача, а национална. Амбицията на нашия президентски екип е реална политика за българите в чужбина. Не приемам да изпълнявам само формално възложените ми по Конституция правомощия”, каза Илияна Йотова. „Не искам повече работа на парче, не е достатъчна нито само емоцията на носталгията, нито рутината на създадените практики“, допълни вицепрезидентът.