София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Видин иска статут на стара столица

Пратено е писмо до Министерството на културата

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Видин иска да бъде признат за стара столица на България, съобщи Крaсимир Михайлов, координатор на местното гражданско движение „ДНЕС". С този статут градът ще може да си осигури повече европейски средства за реновиране на историческите си паметници и забележителности.
Изпратени са писма с искане до Министерството на културата, Комисията по култура към Народното събрание, премиера, обясни Красимир Михайлов. Отговор обаче няма.
Повод за писмото е една стратегия на Министерството на културата за развитие на културния туризъм. В нея се обозначават градове-центрове за този вид туризъм. В специален раздел са включени старите столици на България – Плиска, Преслав, Велико Търново. Видин все още не фигурира сред тях.
Крайдунавският град е бил столица на България през 14-ти век. Той е бил седалище на един от последните български царе Иван Срацимир, на който неотдавна бе издигнат паметник. От 1280 година с прекъсвания Видин се е управлявал от династията на Шишмановци. Всяко слово на видинските кметове по различни поводи и на митрополит Дометиан представя Видин като „старопрестолният град".