София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вигенин определи срещата ЕС-Западни Балкани като нищо необичайно

Завършила е без дългосрочен политически ангажимент, смята той

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

„В София не се e случило нещо грандиозно и необичайно.” Това заяви международният секретар на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин пред БНТ по повод европредседателството ни. Той обясни, че по време на нашето председателство са поети ангажименти за инвестиции в региона и предстои да се види доколко това ще се случи. По думите му не е имало и дългосрочен политически ангажимент на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. „Свързаността с останалите страни е много важна. Виждаме обаче политическите пречки. Много трудно е да се говори за бъдещо разширяване на ЕС. Страните членки също има какво да направят, докато дойде време за самото присъединяване”, обясни Вигенин. Според него преди политическата интеграция да се реализира, важен е подходът на свързване на региона, защото страните могат да се превърнат де факто в част от ЕС и след това политическата крачка ще бъде бърза.

По повод името на Македония, Вигенин попита дали Борисов е бил наясно за постигнатия компромис, дали го е подкрепил, ако го е направил, то с какви аргументи, а ако не – в София се водят договорки и излиза едно потенциално име, което най-малкото е спорно.