София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Виктор Орбан: Европейската комисия съсипва ЕС

Унгарският премиер иска промяна на институциите

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обвини Европейската комисия, че тихомълком изземва правомощията на националните правителства и така подкопава Европейския съюз.  „Всеки път, когато министър-председателите не могат да постигнат консенсус, комисията въвежда задължителни мерки“, заяви Орбан, подчертавайки, че така Брюксел си присвоява права.

Унгарският премиер добави, че ЕС се намира в критична фаза от своето развитие, след като Великобритания напуска и това може да доведе до разпадането на цялата обшност.

Той посочи, че от гледна точта на човешки и природни ресурси Европейският съюз трябва да бъде водеща световна сила, но в момента европейският проект е в застой.

„ЕС няма да бъде успешен, докато не бъде свързан с народите си и заедно с тях не се бори срещу различните кризи. Институциите на ЕС са за държавите, а не обратното“, каза Орбан.

Според него е грешка, че е било позволено на Европейската комисия да се превърне в политически субект и да диктува на държавите. Необходима е разумна, но решителна промяна, добави премиерът.