София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Вимпром Карнобат“ обвинени и за нелегален алкохол

От митници искат удължаване на срока за затваряне на фабриките

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В запечатаните фабрики алкохолния бос Миню Стайков, разследван от специализираната прокуратура за пране на пари, укриване на данъци и производство на цигари без бандерол, се е произвеждал и нелегален алкохол. Това заяви на извънреден брифинг по-рано днес  заместник-директорът на агенция „Митници“  Юлиан Мирков. 
 
Във връзка с обезпечаването на  доказателствата в тази посока е искането от страна на прокуратурата за удължаване на срока на затваряне  на предприятията.
 
Мирков съобщи, че при проверката във „Винпром Карнобат“ са обследвани множество тръбни връзки и е установен кран, от който може да се извежда етилов алкохол по нерегламентиран начин.
 
Мирков обясни още, щетите за държавния бюджет от производството на такъв алкохол са огромни, тъй като на всеки 100 литра чист етилов алкохол, акцизът, който следва да бъде заплатен е 1000 лева. Поради тази причина било изключително важно складовете да останат затворени, за да могат да бъдат събрани всички нужни доказателства и да се попречи на унищожаването на такива. 
 
Колкото до протестиращите служители на „Вимпром Карнобат“, които от два дни стоят пред затворените фабрики и заплашват със затваряне на пътни артерии в страната, ако не бъдат допуснати до работните си места, Мирков беше категоричен, че няма пречка те да продължат работата си. Условието е да се спазва абсолютната забрана да се изнася каквато и да е от складовете. Заместник-директорът на агенция „Митници“  обясни и че, що се отнася до гроздовата реколта, която стои пред складовете, внасянето й ще бъде допуснато, за да не стигне да унищожаване на готова продукция.