София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Винетка 2017 – три вида защита на старата цена

Срокът на валидност се запазва

7 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Новите винетки за 2017 година – с нова визия, няколко защити и на старите цени. За нарушителите – нови санкции. Винетните стикери ще са с три вида холограми със специални ефекти на преливане и оцветяване.

„Откакто въведохме този нов подход мога да отчета, че както 2016 година нямаме нито един случай на заловена фалшива винетка. 2016 беше годината, в която направихме масови проверки и се оказа, че проблем с фалшиви стикери нямаме, но имаме проблем с т.нар. гастарбайтери“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Цените на стикерите през 2017 година няма да бъдат променяни. Годишната винетка остава 97 лева, месечната – 30, а седмичната – 15.

„Цената се запазва, защото през януари се очаква да се премине към изцяло нова система. Ще има т.нар. електронна винетка и ТОЛ такса за тежкотоварните превозни средства. Все още всички могат да си закупят винетни стикери, които ще са валидни до януари 2017 година“, обясни още министърът в оставка.

За нарушителите без винетка се предвижда нов вид глоба, т.нар. „компенсаторна такса“. Тя ще е валидна 24 часа и в момента, в който бъде заплатена водачите ще могат да продължат по пътя си. Очаква се размерът на глобата да бъде между 100 и 200 лева.

„Регламентираме много по-строг ред – превозното средство да бъде спряно от движение докато не плати компенсаторната такса“, заяви тя. По този начин ще се гарантира по-добрата събираемост на глобите и таксите от нарушителите. 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната са неизрядни. Затова предлагаме тази компенсаторна такса, която не подлежи на обжалване. 2017 ще продължи проверките на екипите на „Пътна полиция“, АПИ и пътна администрация“, увери Павлова. 

Старите винетни стикери ще важат до края на януари 2017 година. Новата винетка остава със същия срок на валидност, като с нея ще можем да се движим до края на януари през 2018 година. Винетка можем да си купим от 2100 пункта в страната.