София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Витков напусна Реформатоския блок

Причината – разпад на десницата

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Партията „Глас Народен“ напуска коалицията с Реформаторски блок. С писмо до ръководството на реформаторите, Светослав Витков съобщава, че ПП Глас Народен продължава самостоятелно като партията и остава отворена към всички десни партии, организации и граждани за диалог, общи политики и инициативи.

ПП Глас Народен не вижда смисъл да продължава да легитимира политическия разпад на традиционната десница, като следва позиции и действия, в чиито смисъл не сме убедени и които задълбочават разединението, коментират в своето писмо Витков.

Той посочва, че наскоро и Движение "България на гражданите" също замрази членството си в Реформаторския блок, като аргументът на партията за това е бил, че блокът не е категорична опозиция на настоящото правителство.

Витков коментира, че в последните месеци са инициирали дебати и срещи за обединение на десните партии, като заявяват, че ПП Глас Народен няма претенции да си приписва водеща роля в този процес, но обединението е задължително, за да има дясната опозиция, алтернатива на сегашното управление.

За него, в момента, традиционната десница продължава своя разпад, като десните партии търсят партньори, без значение от мястото им в политическото пространство, чрез които да се бори за влизане в парламента.