София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Виза за САЩ – след проверка на профили в социалните мрежи

Администрацията на Тръмп засилва контрола по издаване на визи

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Американските власти планират да започнат да изискват допълнителна информация от тези, които кандидатстват за американска виза - те могат да поискат да посочат адреса на електронната поща или да поискат сметки в социалните мрежи при попълването на въпросника. Тази непотвърдена информация съобщи за ТАСС говорителят на Държавния департамент.

Преди това американските медии съобщиха, че администрацията на Тръмп възнамерява да задължи чуждестранните граждани, желаещи да получат право на постоянно пребиваване в Съединените щати, да предоставят история на използване на социалните мрежи в продължение на пет години. Тази мярка има за цел да заздрави системата за проверка на чужденците, които искат да се установят в САЩ, но говорителят на Държавния департамент посочи, че това ще се изисква дори за желаещите да получат редовна туристическа или друг вид виза, а не само за мигранти.

"Според предложението, почти всички, които кандидатстват за американски визи ще бъдат помолени да предоставят допълнителна информация, включително и имената на техните профили в социални мрежи, информация за членовете на техните семейства“, каза  той и добави, че списъкът включва и по-широка информация за връзка. Това е много по-голямо количество данни, отколкото е необходимо за попълване на съществуващи формуляри.

Говорителят на Държавния департамент, позовавайки се на това затягане на правилата, припомни меморандума и изпълнителния декрет на президента на САЩ Доналд Тръмп относно засилването на граничния контрол от март 2017 г. "Постоянното прилагане на строги стандарти за проверка на кандидатите е динамична практика и трябва да бъде адаптирана към възникващите заплахи", каза той.

Както съобщи Ню Йорк Таймс, Държавният департамент има 60 дни, за да изучи обществената реакция на тази инициатива. Дори ако бъдат приложени, иновациите няма да засегнат официалните делегации и дипломати.